Jeg er den lykkelige køber af de nyeste Alt for Damerne med tilhørende Interiør – åbenbart endnu et nyt magasin – og jeg undres. Dette og en hulens masse andre boligmagasiner kan fejes over én kam: boligmoden dikterer en moderne, enkel stil med blik for de kendte design klenodier (ægget og atter ægget), farverne hvid og grå, og rene linjer. Nu i den økonomiske krisetid er det også in at bo småt.

Okay da! Jeg vil gerne efterlyse lidt personlighed i disse moderne interiører. Hvor er det rædderlige arvestykke, som man ikke vil skille sig af med? Hvor er det møbel, som man bare måtte have, selv om det ikke passer ind? Hvor er familiebillederne og stakken af ikke-coffeetable-værdige blade og bøger? Hvor er rodet, der viser at der faktisk bor rigtige mennesker i interiøret?

Alt for tit ligner billederne salgsopstillinger. I ovenstående blad var der et billede af et børneværelse med pænt Ralph Lauren sengetøj. Ved siden af sengen stod et skateboard, så antydningen af børneværelse var der.

Jeg forestiller mig, at der bag fotografen er stabler af ting og sager, som ikke hører med i magasin-billedet – ting og sager, som hører med i et almindeligt hjem. Mon det er det, der sker, når fotografen kommer på besøg – så flytter ejerne af ”hjemmet” ud og efterlader et enkelt par grønne stiletter i entréen, der står dekorativt, som ejeren netop er trådt ud af dem, under en pæn, ryddet bænk.

Hvor er også de funktionelle løsninger i disse ”hjem”? Ikea-kasserne med huer og handsker, stik til elektriske apparater, alle regnskabspapirerne og så videre.

Sådan ser mit hjem ikke ud. Her er grimme, skæve, gamle og funktionelle ting og sager, som enten er praktiske eller har sentimental værdi. Bladbunken indeholder både blade med det ”rigtige” image og sladderblade. Der er en bunke af papirer, som jeg på et tidspunkt skal have sat i ringbind. Der står et grimt vækkeur på skænken, fordi jeg har brug for et ur dér.

Hjem kan sagtens være flotte, stemningsfulde, moderne, og/eller stilrene, men de er også hjem. Langt de fleste af os har ikke mulighed eller økonomi til at gennemrenovere en bolig og købe helt nyt interiør. Vi flytter ind i de givne rammer med de møbler, vi har med i bagagen og supplerer op med ønske-køb og praktiske løsninger. Nok især det sidste. Og det er netop dét, der gør et hjem til et sted at leve.